Op zaterdag 9 mei viert chiro Vorselaar haar 60-jarige bestaan. De chiro in Vorselaar werd opgericht in het werkjaar 1954-1955. Het verjaardagsfeest wordt grootschalig aangepakt. Iedereen die ooit leiding was in chiro Vorselaar wordt uitgenodigd.

De leidingsploeg krijgt bij deze organisatie de hulp van een speciale werkgroep van enkele oud-leiding. Die werkgroep nam nog meer werk op de schouders : geheel toevallig koos de erfgoedcel Kempens Karakter dit jaar ervoor om een project op te zetten rond de geschiedenis van de jeugdverenigingen. Zij organiseerden een 'vijfkamp' : 5 uitdagingen die jeugdverenigingen konden aangaan om materiaal uit hun eigen verleden op te zoeken, te verzamelen en te bewaren. De werkgroep ging deze uitdaging aan.

Er werden meer dan 3000 foto's verzameld bij de verschillende generaties. Deze werden allemaal gedigitaliseerd. De werkgroep nam ook interviews af bij verschillende oud-leiding uit de verschillende generaties. De vragen waren opgesteld door de huidige chiroleden. Zij waren benieuwd hoe anders de chiro er vroeger uitzag. De filmopnames van deze interviews worden ook digitaal bewaard.

Een volgend huzarenwerk was het verzamelen van alle juiste adressen van iedereen die ooit leiding was in chiro Vorselaar. Dat gaat over 331 mensen. De chiro heeft zeker stevige wortels in de gemeente Vorselaar, maar ondertussen zijn heel wat van de vroegere leiding uitgezwermd over heel België. Van Blankenberge tot in Wallonië. Er waren zelfs enkele adressen in het buitenland bij. Helemaal volledig en correct zal de lijst van de werkgroep helaas niet zijn, maar het komt zeker in de buurt.

Al die oud-leiders en oud-leidsters worden op zaterdag 9 mei samen met hun partner uitgenodigd op een mega-groot verjaardagsfeest, helemaal in nostalgische chiro-stijl. Het feest gaat door in de grote eettent die de laatste jaren mee op kamp gaat. Ze staat opgesteld in de weide tegenover Vroegeinde 51. De huidige leidingsploeg en de aspiranten (de oudste ledengroep van de chiro, de leiding van de toekomst zeg maar), verwelkomt hen daar met een chiro-cocktail. De kookouders zorgen voor echte chirohapjes (spek, pannenkoeken, ...). Al het verzamelde materiaal (foto's, interviews, e.a.) zal er worden tentoongesteld. Na het feest zal de werkgroep dit materiaal voor iedereen beschikbaar maken via een link op de website van chiro Vorselaar www.chiro-vorselaar.be

Iedereen krijgt de kans om herinneringen op te halen aan hun chirotijd, samen met de mensen van hun generatie (de jongste aanwezige zal 15 jaar zijn, de oudste die werd uitgenodigd is ondertussen 79 jaar). Natuurlijk moet er op een verjaardagsfeest van de chiro ook tijd zijn voor sport en spel : er wordt een Kubb-wedstrijd gehouden tussen de verschillende generaties. We spelen ook enkele volksdansen, omdat dit één van de activiteiten is die alle generaties heeft overleefd. We nemen ook een supergrote groepsfoto en sluiten de avond af met dé chiro-klassieker bij uitstek : enkele liedjes zingen rond een groot kampvuur.